www.fuentepalmera.org
català castellano
 
 

La colonització de Sierra Morena i Andalusia de 1767-1768 i
el Fuero de las Nuevas Poblaciones

De la web i un racó personal El procés de la colonització Personatges que hi van intervenir Informació relacionada
Inici - Contacte - Noticies Motius de la colonització Campomanes El Sacre Imperi
Els meus avantpassats La propaganda de Thürriegel (1ª part) Maria Anna Immling Principat de Salm
Enllaços - Webs amigues La propaganda de Thürriegel (2ª part) Olavide Expedició a Kourou
  Les Reales Cédulas Thürriegel Manteistes i col·legials
Sobre Fuente Palmera El camí d'arribada Thürriegel (punts de vista) Vares i fanecades
El començament On es van ubicar   Peus i toises
La reacció d'Écija I aquells grecs? Fonts d’informació Una llegenda
La formació de la colònia   Bibliografia i enllaços  
    Literatura  

Aquesta explicació sobre el Sacre Imperi va lligada a la que també hi ha sobre el Principat de Salm atès que aquest n’era una petita part integrant d’aquell.

També intenta explicar el fet de que quan es fa referència a que els colons eren "alemanys" no vol dir que ho fossin com ho entenem ara. Alemanya aleshores no existia. A més entre molta gent,d’abans, de les colònies, i gent d’ara i en alguns escrits hi ha el costum de dir "alemany" a qualsevol colon estranger. Els colons eren, en general, de l’Imperi. Actualment, a part d’alemanys, serien belgues, francesos, italians... i també suissos, que aleshores ja eren fora de l’Imperi. Valgui per afegir de que Itàlia tampoc existia, que a França es produïen canvis en les seves fronteres i que Suïssa ja feia segles que hi era.

El Sacre Imperi Romanogermànic

 
El Sacre Imperi Romanogermànic va ser una unió política d’estats de l'Europa Central, amb un aspecte de puzle si és mira el seu mapa, que es va mantenir des de la seva fundació a l'Edat mitjana (any 962) fins a finals de l’Edat moderna (any 1806).
Explicar en poques paraules que era el Sacre Imperi Romanogermànic es prou difícil ja que es considerat un cas singular en l’historia. El seu mateix nom es variable: “Imperi Romà" el 1034, "Sacre Imperi” el 1157, “Sacre Imperi Romà” el 1254 i “Sacre Imperi Romanogermànic” el 1512 entre d’altres. Moltes vegades es deia simplement “L’Imperi”. També, cap allà el segle XVII, surt la discussió de si Alemanya era l'Imperi o be si l'Imperi estava ubicat principalment en Alemanya.
 
Hi van haver durant tota la seva historia fortes connotacions religioses, per això el prefix “Sacre”. A mes de disputes per competències entre el poder espiritual i el terrenal també hi van haver els conflictes entre catòlics i protestants (iniciats per Martí Luter, 1517) que van portar a la Guerra dels Trenta Anys (1618-1648) i a la Pau de Westfalià (1648) que és la que ens aproxima al mapa del segle XVIII (es reconeixen les Províncies Holandeses i la Confederació Suïssa) i on s’inicia la forta baixada fins a la desaparició formal del Sacre Imperi, de fet ja feia un temps que era poc mes que una ficció, el 6 d’agost de l’any 1806.
Tampoc es fàcil d’explicar qui el governava i de quina manera; podem considerar que era un tipus de federació o confederació d’estats amb un cap suprem que era l’Emperador. Encara que això no es massa cert, perquè hi ha altres consideracions, per exemple de tipus religiós, però pot ser un punt de partida doncs a l’època que ens interessa, segle XVIII, el Sacre Imperi s’acosta mes a una confederació d’estats que en altres moments de la seva historia.
 
Va estar format per fins un total de uns 350 estats, anomenats Estats Imperials. Aquests estats eren ben diferents entre ells pel que fa a origen, rang, influència, poder o extensió (molts d’aquests territoris tenien nomes uns quants quilometres quadrats) i podien ser estats eclesiàstics o estats seculars.
Els Estats Seculars eren governats per personatges amb rang nobiliari: com prínceps, grans ducs, ducs, marquesos, etc... i els Estats Eclesiàstics per bisbes, arquebisbes, abats, i d’altres càrrecs de l’església catòlica. Tots aquests càrrecs no tenien altre autoritat per damunt d’ells que la del propi Emperador.
També eren considerades com a Estat Imperial les Ciutats Imperials Lliures del Sacre Imperi (una mena de ciutats estat).
 

L'Imperi al segle XVIII

 

Sacre Imperi Romanogermanic 2008

Sacre Imperi Romanogermanic 1770

Límits del Sacre Imperi, cap el 1770, en un mapa actual Límits del Sacre Imperi cap el 1770

 

Les fronteres de l'Imperi van variar durant tota la seva historia, particularment la seva frontera occidental que va variar en sentit est així que els reis de França anaven engrandint els seus dominis. No es pot posar un únic mapa que indiqui les "fronteres de l'Imperi al segle XVIII" perquè durant tot aquest segle també van variar els límits, sobretot pel que fa amb França. Des d’un punt de vista general els límits eren els dels estats actuals d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Eslovènia, Luxemburg, Liechtenstein i República Txeca i parts de: Polònia (Silesia i Pomerània de l'est), Itàlia (Trentino i Südtirol - Alto Adige), França i Països Baixos.
 
Aquesta web està permanentment en construcció; moltes coses encara no hi son o estan a mitges.Si hi ha algun comentari agrairia un correu a "albert (arrova) fuentepalmera.org"